Milyen fonalat használjak?

Amigurumi készítéséhez alapvetően akril vagy pamutfonalat szoktak javasolni. Mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai is. A gyapjú vagy egyéb különleges fonalak a kezelhetőség, és a nem tökéletes mérettartás miatt – itt különösen fontos, hogy a töltet ne másszon ki később sem – kiesnek.

Mérettartás és kezelhetőség, moshatóság és nem utolsósorban az ár szempontjából az akril a nyerő, és mivel nem magunkon viseljük, nem is pálunk bele a műanyagba. De gyerekkézbe nyilván pamutfonalat érdemes választani, hisz az mégiscsak természetes anyag, és én a magam részéről jobban is szeretek vele dolgozni. Sokkal szebbek, átláthatóbbak lesznek a szemek.

Az amigurumihoz bármilyen vastagságú fonalat használhatunk, attól függően, hogy mivel van türelmünk dolgozni, és mekkora figurát szeretnénk készíteni. Akár csipkehorgoló cérnával is tűvel is nekiállhatunk a borzasztóan munkás, ám annál apróbb, de lenyűgöző miniatűrök készítésének. Többnyire azonban a 2-es, 3-as, 4-es fonal a nyerő (lásd a fonal címkéjén és a “Fonalak” bejegyzésben). Fontos, hogy a fonalon ajánlotthoz képest válasszunk fél-, egy számmal kisebb horgolótűt (attól függően, hogy szorosan vagy lazábban horgolunk), mert az amigurumit a szokásosnál sokkal feszesebben, szorosabban érdemes horgolni, hogy ne tűnjön át, ne kandikáljon s ne másszon ki a töltet a szemek között.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>