Mi az amigurumi?

Hello Kitty AmigurumiAz amigurumi japán eredetű szó, mely horgolt játékot jelent. Az Ami – az amimie szó rövidítése, mely szemet (öltést) jelent, a gurumi pedig a niugurumi szó rövidítése, ez pedig azt jelenti, hogy kitömött baba, vagy játék.

Az eredeti amigurumi babák-játékok többnyire nem élethűek, inkább igyekeznek az ábrázolt figura karakterét megragadni, és elérni, hogy ha meglátjuk őket, felkiáltsunk, hogy jujj, de édes. Természetesen most más több irányzat van ebből is, vannak nagyon élethű figurákat készítő amigurumi-művészek, és vannak csupán jelzésértékű, arccal ellátott gömbök, melyek hol madarak, hol halak, hol babák az aktuális “díszítéstől” függően. A technika segítségével horgolhatunk ételeket a babakonyhába, sőt, evőeszközöket, hajókat, arcképeket is.

Az amigurumi horgolás egy egyszerű, bárki által elsajátítható technika, könnyen, gyorsan tanulható. A horgolás néhány alapelemét használja csak, illetve a legtöbb (de nem minden) figura elkészítéséhez szükség van minimális varrogatásra is.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>