Horgolás spirálban

Az amigurumikat a szokásostól horgolástól eltérően általában spirálban horgoljuk, így a figurán nem képződik a körkörös horgolásnál megszokott varr. Ha azonban a minta megkívánja (pl. csíkos részek) visszatérünk a jól bevált körkörös horgoláshoz.

A spirálban horgolás azt jelenti, hogy elfelejthetjük a sorváltásokat, azaz a sorvégi (kör végi) kúszószemes összekötést és a fordulószem készítését is. Ehelyett érdemes megismerkedni a szemjelző használatával.

A kezdőkör (ált. 6 rövidpálca egy magic ringbe vagy szedőszembe) elkészítése után a kör első és utolsó szemét nem kötjük össze kúszószemmel, hanem az első szem FÖLÉ horgoljuk a következő rövidpálcát. Innentől kezdve meg csak haladunk körbe-körbe, csak arra kell figyelni, hogy ne kavarodjunk bele a mintába, a számolásba.

amigurumi - spirál horgolás

A minták sorokban vannak megadva, és itt már nincsenek soraink a szó szoros értelmébe véve. Erre találták ki a szemjelzőt. Lehet ilyet direktben kapni, de szerintem egy megfelelő méretű biztosítótű még a legigényesebbeknek is megfelel. Nekem az elülő színű fonaldarab használata vált be leginkább, ezzel a legegyszerűbb dolgozni, nem kell ki-be kapcsolgatni körönként.

A szemjelző használatáról lásd a bejegyzést.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>