A szemjelző használata

amigurumi - szem jelzőAz amigurumi minták sorokban vannak megadva, de a spirális horgolás miatt itt nincsenek soraink  a szó szoros értelmébe véve.A leggondosabb számolás ellenére nagyon könnyű belekavarodni, elveszni és pár hol is tartottamozás és visszafejtés után nagyon nehéz biztos támpontot találni az újrakezdéshez. Szemjelzőt nem muszáj használni, csak érdemes, sok munkát és bosszúságot spórolunk meg magunknak vele, és használata nem ördöngösség, és alig igényel plussz energiabefektetést.

Én bizony elkövettem azt a hibát, hogy nagy mellényel azt mondtam magamnak, minek nekem szemjelző, tudok számolni, tudok koncentrálni. Szóval az első néhány amigurumimat szemjelző nélkül készítettem. Persze jópárszor elrontottam, sikerült kijavítanom, de elég macerás volt így. Aztán rászántam magam a szemjelző használatára és rájöttem, hogy sokat segít, és könnyű vele boldogulni.

Mit használjunk szemjelzőnek?

amigurumi - szemjelzo
Lehet szemjelzőt direktben kapni, de szerintem egy megfelelő méretű biztosítótű még a legigényesebbeknek is megfelel. Nekem az elütő színű fonaldarab használata vált be leginkább, ezzel a legegyszerűbb dolgozni, nem kell ki-be kapcsolgatni körönként. De jó lehet egy kulcs- vagy telefontartó ki-be kapcsolható  része is (ha van neki olyan).

Hogyan használjuk?

amigurumi - szemjelzo_hasznalata A kezdőkörnél még látszik, melyik az első és melyik az utolsó szem, de ahogy tovább haladunk spirálban, eltűnik minden támpont. Ezért, mikor a kezdőkör utolsó szeme fölé horgoljuk az első szemet, ezt érdemes megjelölni. Ha készen vagyunk a sorral, és látjuk, hogy minden rendben (megvan a kellő darabszámú szem, és az utolsó szemet a szemjelző előtti szembe öltöttük), akkor horgoljuk meg a következő sor első szemét, majd az ez alatti szemből tűzzük át a szemjelzőt az aktuális első szemünkbe. Azaz a szemjelző mindig a sor első szemét jelöli, és ahogy haladunk a horgolással, mindig feljebb vándorol.

amigurumi - fonal_szemjelzoHa fonalvéget használunk, azt az első szemek meghorgolása előtt fektessük a munkadarabunk élre a tűtől balra (azaz a következő szem helyére) és e fölé horgoljuk meg az első szemet. Ekkor a fonaldarabka a szem hasából lóg kifelé mindkét oldalra.  Vigyázzunk, ki ne rántsuk!

Én szeretek hosszabb darabbal dolgozni, és nem huzigálom ki soronként, csak a kilógó véget áthajtom a munka fölött. Így minden sor eleje meg van jelölve, így ha később veszem észre a hibát, nem csak egy sorig tudok biztonsággal visszamenni, és stabilabban is áll a szemjelző, nem lehet csak úgy kirántani. Igaz, a munka végén nehezebb lehet eltávolítani, és a helye is meglátszódhat, ilyenkor  “rendezgessük el” a szemeket finoman meghúzogatva a munkát minden oldalról.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>